Masca de protecție devine obligatorie în județul Cluj. De când intră în vigoare decizia

Masca de protecție devine obligatorie în județul Cluj. De când intră în vigoare decizia
Masca devine obligatorie în întreg județul Cluj, începând de sâmbătă, 8 august, potrivit deciziei de miercuri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).

Astfel, începând cu data de 8 august, ora 00.00, pe întreg teritoriul județului Cluj, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, potrivit Mediafax.

Va trebui să fie purtată la întruniri culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment organizate în spaţii publice deschise, în zone în care se desfăşoară serbări publice sau pelerinaje și adunări cu caracter religios.

Masca se va purta toată ziua, indiferent de oră, pe toată durata stării de alertă, iar măsura vizează persoanele cu vârsta de peste 5 ani și trebuie să acopere nasul și gura.

Masca de protecție a devenit obligatorie și în București. Despre ce zone este vorba

Masca de protecție a devenit obligatorie în aer liber în mai multe zone din București, începând cu data de 4 august. Astfel, potrivit unei decizii adoptate de Comitetul municipal pentru Situaţii de Urgenţă, masca de protecție va fi obligatorie în toate zonele cu un grad ridicat de aglomerație, precum piețele, gările sau autogările, ori stațiile de autobuz etc…

Cine poartă masca de protecție sub nas o poartă degeaba! Oamenii de știință explică de ce

În ultima vreme din ce în ce mai mulți oameni par că poartă masca de protecție doar ca să nu fie amendați de autorități, nu ca să se protejeze de noul coronavirus.

Astfel, peste tot vedem oameni care o poartă sub nas, ceea ce o face aproape ineficientă, potrivit unui nou studiu.

Majoritatea oamenilor respiră de obicei pe nas întrucât acesta are rol în identificarea mirosurilor, în încălzirea și umidificarea aerului, precum și în filtrarea resturilor și a microorganismelor din aer.

Respirația prin nas este, de asemenea, mai sănătoasă, îmbunătățește în mod natural funcția pulmonară și circulatorie, scrie gandul.ro